Variațiune pe aceiași temă: Permisiuni divine (Partea 4)

Untitled1

Primul cadru e din Je vous salue, Marie (1985, dir. Jean-Luc Godard), iar al doilea din The Pervert’s Guide to Ideology (2013, dir. Sophie Fiennes). Deși cu înțeles identic, diferențierea vine doar după vizionare, evident (v-am zis ca iubesc cuvântul ăsta). Godard se joacă cu cuvintele și cu divinitatea lor, propunând o viziune experimentalo-romantică asupra poveștii Mariei (aia virgină) cu mult erotism și comicitate. În schimb, Slavoj Žižek (nenea ăsta cu barbă), fiind un filosof marxist și critic cultural, îl citează pe Fyodor Dostoyevky (Frații Karamazov) cuvânt cu cuvânt pentru a-i servi la expunerea propriilor idei, mai ales că el a scris scenariul.

În sine, replicile propun o întrebare simplă și anume „Există etică fără Dumnezeu?”. O întrebare simplă, întradevăr, care ar putea duce la polemici nesfârșite, până vine un fan de a lui Nietzsche și ne dă peste bot că nu există moralitate.

A se observa locul în care este pus negativul. Godard îl pune în a doua parte a frazei, dând o tentă religioasă, biblică chiar, de finalitate apocaliptică. Žižek în schimb (pardon, adică Dostoyevky), îl pune  la început, în conformitate cu aerul de rebeliune prezent în tot filmul. Utopiștii ăștia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: